En omfattande guide till att köra i Sverige

Att köra i Sverige

blog authorBy Johanna Hansen shield verification Verified Expert

  Att köra i Sverige erbjuder en unik möjlighet att utforska landets fantastiska landskap i din egen takt. Oavsett om du planerar en bilresa genom det pittoreska landskapet eller navigerar genom Stockholms livliga gator är det viktigt att förstå de lokala trafiklagarna och sedvänjorna.

  I den här guiden kommer vi att täcka allt du behöver veta om att köra i Sverige, från licenskrav till vägmärken och mer.

  Körregler och lagar i Sverige

  Att navigera på Sveriges vägar är en bris, men att förstå trafiklagarna är avgörande. Från hastighetsgränser till vinterdäcksregler, här är allt du behöver veta om att köra i Sverige:

  Ålderskrav

  I Sverige är minimiåldern för att köra 18 år. Men för att hyra en bil måste du vara minst 20 år gammal och ha haft ett körkort i två år. Om du är amerikansk medborgare är ditt körkort giltigt i Sverige så länge det fortfarande är giltigt hemma. Om du planerar att stanna i Sverige i mer än ett år behöver du skaffa ett svenskt körkort.

  Licenskrav

  Alla amerikanska körkort är giltiga i Sverige, vilket gör det enkelt för amerikanska medborgare att hyra en bil och utforska landet. Men om du stannar i Sverige i mer än ett år måste du skaffa ett svenskt körkort.

  Hastighetsgränser

  Hastighetsgränserna i Sverige anges i kilometer per timme (kph). I stadsområden är hastighetsgränsen vanligtvis 50 kph (31 mph). På öppna landsvägar är gränsen 90 kph (55 mph), och på motorvägar är det 110 kph (68 mph).

  Hastighetsbegränsningar i Sverige

  Trafikskyltar

  Trafikskyltar i Sverige använder standard internationella symboler och ibland inkluderar svenska fraser. Hastighetsskyltar är runda och gula med en röd kontur.

  Bälteslagar

  Bälten är obligatoriska för föraren och alla passagerare, både i fram- och baksätet. Barn under 3 år eller under 135 cm långa måste åka i en lämpligt anpassad bilbarnstol.

  Alkohollagar

  Sverige har strikta lagar när det gäller alkohol och körning. Den lagliga blodalkoholhalten är 0,02 procent. Om du blir påkommen med att köra över denna gräns kan du få en saftig böter eller till och med ett fängelsestraff.

  Vinterkörning

  Vinterkörning i Sverige är en unik upplevelse som kräver extra förberedelser. Om du besöker Sverige på vintern (tidig december till slutet av mars), måste ditt fordon vara utrustat med antingen dubbdäck eller odubbade vinterfriktionsdäck.

  Det är också en bra idé att ha ett vinterkit i bilen, inklusive saker som en reflexväst, startkablar, en isskrapa, en spade, en ficklampa, ett bogserrep och en påse sand för att hjälpa däckgreppet. Om du inte har kört i snö tidigare kan det vara ganska skrämmande till en början. Men oroa dig inte - vinterdäck gör en enorm skillnad, och även mindre vägar plogas regelbundet.

  Förutsatt att du följer några enkla riktlinjer bör du kunna köra med självförtroende och säkerhet. Bilar med framhjulsdrift hanterar bättre i snöiga förhållanden än de med bakhjulsdrift. ABS kan vara en användbar funktion för att hjälpa till med säker bromsning i snöiga förhållanden.

  Slutligen, använd ditt omdöme när du bedömer förhållandena. En vit vinterväg med packad snö kommer ofta att vara mindre hal än en våt väg. Kör säkert, men var inte nervös!

  Vinterkörning i Sverige

  Vägkriser i Sverige

  När du kör i ett främmande land är det viktigt att veta hur man hanterar nödsituationer och haverier. I Sverige är numret till nödtjänsterna 112. Detta nummer kan ringas gratis från vilken telefon som helst, inklusive mobiltelefoner, även utan ett SIM-kort.

  Om du är inblandad i en mindre olycka och ingen är skadad, bör du och den andra parten fylla i en självanmälningsblankett, som kan erhållas från försäkringsbolag eller polisen. Om det finns skador, eller om den andra parten lämnar platsen, bör du ringa polisen.

  Vid en haveri bör du försöka flytta ditt fordon från vägen till en säker plats om möjligt. Slå på dina varningsljus och ställ upp en varningstriangel för att varna andra förare. I Sverige är det obligatoriskt att ha en varningstriangel i bilen.

  Det finns flera bärgningstjänster i Sverige som kan hjälpa dig om ditt fordon bryter ner. Svenska Motormännens Riksförbund (M) erbjuder vägassistans till sina medlemmar, och många bilförsäkringar inkluderar också bärgningsskydd.

  Vägnödsituationer i Sverige

  Här är några tips för att hantera nödsituationer och haverier:

  • Ha alltid en laddad mobiltelefon med dig.
  • Spara nödnumret (112) i din telefon.
  • Ha ett första hjälpen-kit i bilen.
  • Se till att du har en varningstriangel i bilen.
  • Gå med i en bärgningstjänst eller kontrollera om din bilförsäkring inkluderar bärgningsskydd.

  Kom ihåg, säkerhet bör alltid vara din högsta prioritet när du kör. Genom att vara förberedd och veta vad du ska göra i en nödsituation kan du säkerställa en säker och trevlig körupplevelse i Sverige.

  Planera din körning i Sverige

  Att planera en bilresa i Sverige är ett spännande företag. Från att välja din rutt till att boka boende och planera aktiviteter finns det mycket att tänka på. Att hyra en husbil i Sverige är ett enkelt alternativ om du vill ha mer dörr-till-dörr-service.

  De flesta biluthyrningsföretag tillåter dig att köra var som helst i Västeuropa. De kommer att be att få se ditt pass och utländska körkort, som minst. Försäkringen varierar beroende på biluthyrningsföretaget.

  Att hyra en bil

  Att hyra en bil i Sverige är en enkel process. Du behöver ditt körkort, pass och ett försäkringsbevis. De flesta biluthyrningsföretag tillåter dig att köra var som helst i Västeuropa. Om du planerar en längre bilresa, överväg att hyra en husvagn för en mer bekväm resa. Kolla in Campervan Sweden för en rad alternativ.

  Kör i Sverige

  Välja din rutt

  Sverige erbjuder en mängd natursköna rutter, oavsett om du utforskar de livliga städerna eller det lugna landskapet. Tänk på dina intressen och årstiden när du planerar din rutt. Till exempel kan en sommarbilresa inkludera de fantastiska öarna i Sverige, medan en vinterresa kan fokusera på de snöiga landskapen i norra Sverige.

  Om du behöver inspiration har vi en guide till den bästa bilresan i Sverige som du kan kolla in. Lätt som en plätt!

  Boka boende

  Sverige erbjuder en rad boenden, från lyxhotell till mysiga stugor och campingplatser. Det rekommenderas att boka i förväg, särskilt under sommaren i Sverige, som är högsäsong.

  Planera dina aktiviteter

  Från vandring och djurspaning till att utforska historiska platser, njuta av Sveriges berömda städer och smaka på lokal mat, erbjuder Sverige aktiviteter för alla intressen. Se till att du forskar om aktiviteter längs din valda rutt och boka i förväg där det behövs.

  Att köra i olika delar av Sverige

  Stockholm

  Att köra i Stockholm kan vara utmanande på grund av tung trafik och komplexa vägsystem. Men det ger möjlighet att utforska Stockholms många attraktioner i din egen takt. Var medveten om tullar när du kör i Stockholm.

  Sverige vägtullar

  Göteborg

  Göteborg, Sveriges näst största stad, är lite lättare att navigera med bil än Stockholm. Göteborgs attraktioner är en blandning av moderna och historiska attraktioner, inklusive nöjesparken Liseberg, Universeum vetenskapscenter och det pittoreska Haga-distriktet. Parkering kan vara utmanande i stadskärnan, så överväg att använda kollektivtrafiken eller gå för att utforska staden när du har parkerat bilen.

  Malmö

  Malmö, beläget i södra Sverige, är en livlig stad känd för sin moderna arkitektur och mångkulturella scen. Staden är relativt lätt att navigera med bil, med väl underhållna vägar och tydlig skyltning. Se till att besöka Turning Torso, Skandinaviens högsta byggnad, och det vackra Malmö slott.

  Svenska landsbygden

  Att köra på den svenska landsbygden är en verkligt härlig upplevelse. Vägarna är generellt väl underhållna och trafiken är lätt. Du kommer att få möjlighet att utforska Sveriges vackra landskap, från dess stora skogar och glittrande sjöar till dess charmiga små städer. Var medveten om vilda djur på vägarna, särskilt i mer avlägsna områden.

  Roadtrip i Sverige

  Tips för att köra i Sverige

  Att köra i Sverige är generellt en trevlig upplevelse, men det finns några tips som kan hjälpa till att göra din resa ännu smidigare.

  • Var förberedd på långa avstånd: Sverige är ett stort land, och avstånden mellan städerna kan vara betydande. Se till att du planerar din rutt noggrant och tillåter gott om tid för vila.
  • Var medveten om vilda djur: Sverige är hem för en mängd vilda djur, inklusive älg och rådjur, som ibland kan våga sig ut på vägarna. Var särskilt uppmärksam när du kör i lantliga och skogiga områden, särskilt runt gryning och skymning, när djuren är mest aktiva.
  • Kör defensivt: Svenska förare är generellt artiga och laglydiga, men det är alltid viktigt att köra defensivt och vara medveten om andra trafikanter.
  • Njut av landskapet: En av de bästa sakerna med att köra i Sverige är möjligheten att njuta av landets fantastiska naturskönhet. Oavsett om du kör genom de majestätiska bergen i norr eller de rullande fälten i söder, ta dig tid att uppskatta landskapet.

  Road tripping Sverige

  Att köra i Sverige erbjuder en unik möjlighet att utforska landets fantastiska landskap och livliga städer i din egen takt.

  Oavsett om du planerar en bilresa genom det pittoreska landskapet eller navigerar genom Stockholms livliga gator är det viktigt att förstå de lokala trafiklagarna och sedvänjorna. Med lite förberedelse och en känsla av äventyr kommer du säkert att ha en oförglömlig resa.

  Och kom ihåg, om du planerar en längre bilresa, överväg att hyra en husvagn för en mer bekväm resa. Kolla in Campervan Sweden för en rad alternativ. Från att utforska den fantastiska skärgården till att njuta av det livliga nattlivet i Stockholm, det finns ingen ände på de äventyr du kan ha när du kör i Sverige.

  Säkra resor och njut av din körning i Sverige   Ge dig av på ett äventyr!

  Oslagbara priser. Utmärkt kundservice.

  BOKA NU
  Moose
  Campervan Sweden Logo BOOKA