Upptäck Sveriges naturliga skönhet

Sveriges Natur

blog authorBy Johanna Hansen shield verification Verified Expert

  Sverige, en skandinavisk pärla, är känt för sina hisnande naturlandskap. Från täta skogar och orörda sjöar till majestätiska berg och vidsträckta skärgårdar, landets naturliga skönhet är oöverträffad. Den här guiden går in i de vackraste naturplatserna i Sverige och ger värdefulla insikter för både naturentusiaster och resenärer.

  Nationalparker och naturreservat

  Sarek National Park

  En av Europas äldsta nationalparker, Sarek National Park, är en fristad för vildmarksälskare. Beläget i det laponiska området i norra Sverige, har den oländig terräng, djupa dalar och över 100 glaciärer. Denna park är ett paradis för vandrare som söker ett utmanande äventyr mitt i orörd natur.

  Sarek National Park

  Stora Sjöfallets nationalpark

  Intill Sarek ligger Stora Sjöfallets nationalpark med det fantastiska vattenfallet Stour Muorkkegårttje, ett av Europas mäktigaste. Parkens landskap kännetecknas av dramatiska bergstoppar, frodiga skogar och fridfulla sjöar.

  Stora Sjöfallet nationalpark

  Padjelanta nationalpark

  Padjelanta är känt för sina vidsträckta, öppna landskap och de vackra sjöarna Vastenjávrre och Virihávrre. Det erbjuder enklare vandring jämfört med dess närliggande parker, vilket gör det tillgängligt för ett bredare utbud av besökare.

  Padjelanta nationalpark

  Tivedens nationalpark

  Beläget i södra Sverige är Tivedens nationalpark ett vilt skogsområde med grov terräng och fascinerande klippformationer. Parkens mittpunkt är Junker J’s-stenen, en höga 15 meter långa stenblock.

  Tivedens nationalpark

  Glaskogens naturreservat

  Glaskogen erbjuder över 300 kilometer vandringsleder, vilket gör det till ett paradis för vandrare. Reservatet är centrerat kring Lenungshammar, där besökare kan slå läger, hyra kanoter och njuta av picknick.

  Glaskogens naturreservat

  Vindelfjällen naturreservat

  Vindelfjällen är Sveriges största naturreservat och ett av Europas största skyddade områden. Den har bergiga landskap, glaciärer och ett varierat djurliv, inklusive renar och fjällrävar.

  Vindelfjällen naturreservat

  Sjöar och floder

  Lake Vänern

  Vänern är Sveriges största sjö och den tredje största i Europa. Det erbjuder en mängd aktiviteter, inklusive fiske, båtliv och att utforska den omgivande skärgården och Kinnekulle.

  Lake Vänern

  Lake Vättern

  Lake Vättern, den näst största sjön i Sverige, är känd för sitt klara vatten och det fantastiska East Vätern Scarp Landscape Biosphere Reserve. Den närliggande staden Jönköping är en perfekt bas för utforskning.

  Lake Vättern

  Sjön Storsjön

  Sjön Storsjön är känd för legenden om Storsjöodjuret, en mytisk varelse som liknar Loch Ness-monstret. Sjöns natursköna skönhet och folklore gör den till ett fascinerande resmål.

  Sjö Storsjön

  River Klarälven

  Klarälven rinner genom skogarna i Värmland och Norge och skapar pittoreska sandstränder längs dess stränder. Det är också viktigt för vattenkraftsproduktion.

  Klarälven

  River Dalälven

  FlodDalälven är unik på grund av sin ovanliga flödesriktning, formad av geologiska förändringar under istiden. Den delar sig i två floder, Österdalälven och Västerdalälven, innan den rinner ut i Bottenhavet.

  Dalälven

  Skärgårdar och kustområden

  Stockholms skärgård

  Stockholms skärgård är en fantastisk samling av över 30 000 öar och holmar, som erbjuder oändliga möjligheter för båtliv, fiske och ö-hopping. Varje ö har sin unika charm, från livliga städer till fridfulla, obebodda platser.

  Stockholms skärgård

  Göteborgs skärgård

  Göteborgs skärgård erbjuder en blandning av levande samhällen och lugn natur. Det är ett utmärkt resmål för kajakpaddling, vandring och njut av färsk fisk och skaldjur i pittoreska kustbyar.

  Göteborgs skärgård

  Blekinge skärgård

  Blekinge skärgård i södra Sverige är känd för sin rika biologiska mångfald och sitt kulturarv. Området är perfekt för utomhusaktiviteter som segling, cykling och fågelskådning.

  Blekinge skärgård

  Berg och vandringsleder

  Kungsleden (Kungsleden)

  Kungsleden är en av Sveriges mest kända långväga vandringsleder som sträcker sig över 400 kilometer genom den lappländska vildmarken. Kungsleden erbjuder fantastisk utsikt över berg, dalar och alpina ängar.

  Kungsleden (Kungsleden)

  Åre

  Åre är en känd skidort på vintern och ett populärt resmål för mountainbikecykling och vandring på sommaren. Området erbjuder en mängd olika spår som lämpar sig för alla kunskapsnivåer, med hisnande utsikt över det omgivande landskapet.

  Utsikt över Åre skidort

  Unika naturliga funktioner

  Skuleskogens nationalpark

  Skuleskogens nationalpark är en del av Höga kusten, ett UNESCO-världsarv känt för sin dramatiska kustlinje och urgamla geologiska formationer. Parken har djupa raviner, täta skogar och panoramautsikt över havet.

  Stenkusten

  Belägen på ön Öland, är Stenkusten känd för sina unika kalkstensformationer och fossiler. Området är också ett hotspot för fågelskådning och för att utforska forntida ruiner.

  Gotlands Raukar

  Gotland, Sveriges största ö, är hem för raukar, unika kalkstenshögar bildade av erosion. Dessa naturliga skulpturer är särskilt slående längs öns kuster och är ett måste för besökare.

  Säsongens höjdpunkter

  Sommar

  Sommaren är den perfekta tiden för att utforska Sveriges naturliga skönhet, med långa dagsljus och milt väder. Denna säsong är perfekt för vandring, camping och njuta av vattenaktiviteter i de många sjöarna och skärgårdarna.

  Höst

  Hösten i Sverige präglas av livfulla lövverk, vilket skapar pittoreska landskap idealiska för fotografering och sköna promenader. De svalare temperaturerna gör det till en trevlig tid för vandring och utforska naturreservat.

  Vinter

  Vintern förvandlar Sverige till ett snöigt underland med aktiviteter som skidåkning, isfiske och hundspann. Norra Sverige, särskilt Lappland, är känt för sina fantastiska norrsken.

  Vår

  Våren väcker liv i Sveriges naturområden, med blommande blommor och flyttfåglar. Det är en bra tid att besöka nationalparker och naturreservat när landskapen vaknar till liv.

  Sveriges naturliga skönhet är en skattkammareatt utforska. Från dess frodiga skogar och lugna sjöar till dess majestätiska berg och fridfulla skärgårdar erbjuder landet något för alla naturentusiaster. Oavsett om du söker äventyr eller en fridfull tillflyktsort ger Sveriges olika landskap och rika naturarv en oförglömlig upplevelse. Omfamna möjligheten att få kontakt med naturen och upptäck Sveriges fantastiska skönhet.

  Vanliga frågor

  Hur är Sveriges natur?

  Sveriges natur är otroligt mångsidig, med stora skogar, orörda sjöar, karga berg och vidsträckta skärgårdar. Varje region erbjuder unika landskap och ett brett utbud av utomhusaktiviteter.

  Vad är så speciellt med Sverige?

  Sverige är känt för sin oförstörda naturliga skönhet, höga livskvalitet och starka engagemang för miljömässig hållbarhet. Landets olika landskap och utomhusmöjligheter gör det till ett paradis för naturälskare.

  Hur stor del av Sverige är natur?

  Ungefär 69 % av Sverige är täckt av skog, och landet har många sjöar, floder och skyddade naturområden. Detta överflöd av naturrum gör Sverige till ett av de mest naturrika länderna i Europa.

  Vad är den vackraste delen av Sverige?

  Medan skönhet är subjektivt, anser många skärgårdarna i Stockholm och Göteborg, Lapplands nationalparker och de fridfulla sjöarna i Dalarna och Västerlandet som några av de vackraste delarna av Sverige.  Ge dig av på ett äventyr!

  Oslagbara priser. Utmärkt kundservice.

  BOKA NU
  Moose
  Campervan Sweden Logo BOOKA