10 roliga fakta om julen i Sverige

 fakta om julen i Sverige

blog authorBy Johanna Hansen shield verification Verified Expert

  Julen i Sverige är en tid för mysiga sammankomster, glittrande ljus och traditioner som kanske överraskar dig. Medan känslan av gemenskap och glädje förblir universell firar svenskarna helgerna på sätt som är unikt deras egna.

  Så, ta en ångande kopp glögg och gör dig redo att upptäcka några fascinerande roliga fakta om julen i Sverige:

  10 Roliga Fakta om Julen i Sverige

  Julen i Sverige, eller "Jul" som det kallas lokalt, är en tid fylld av förtrollande traditioner, hjärtevärmande sammankomster och en fest som lyser upp den mörka skandinaviska vintern.
  Från första advent till dansande norrsken är den svenska julsäsongen fylld av unika sedvänjor som speglar landets rika kulturella arv och djupa koppling till naturen.
  Låt oss avslöja några roliga fakta om julen i Sverige som fångar stämningen och charmen under denna festliga säsong.

  1. Den Stora Dagen Är Inte Julafton

  I Sverige äger de stora julfirandet rum på Julafton. Familjer samlas för en traditionell julaftonsmiddag, utbyter julklappar och njuter av kvalitetstid tillsammans. Själva juldagen är en mer avslappnad tillställning, ofta tillbringad med att njuta av rester och besöka släkt och vänner.

  roliga fakta om julen i sverige

  2. Lucia Lyser Upp Natten

  Veckorna före jul upplyses av närvaron av St. Lucia. Den 13 december klär den äldsta dottern i en familj traditionellt upp sig i en vit kåpa med ett rött band och en krans av tända ljus. Hon serverar saffransbullar (lussekatter) och sjunger julsånger, vilket ger en touch av ljus och glädje till de mörkaste dagarna på vintern.

  Luciadagen är en hyllning till ljusbäraren. Processioner av barn klädda i vita klänningar, ledda av en flicka som porträtterar Lucia med en krona av ljus, för ljus till årets mörkaste månad.

  sverige jul roliga fakta

  3. En Gnom Inte Så Gnällig

  Glöm renarna! Sveriges jultomte har en mer lekfull hjälpare – Jultomte. Denna tomtefigur, som ofta bär långt skägg och en röd spetsig hatt, levererar presenter på julafton. Till skillnad från den glada jultomten i Nordamerika sägs det att Jultomten åker en släde dragen av rävar eller getter.

  4. Julbocken Tar Centrumplatsen

  Juldekorationer i Sverige är en härlig blandning av traditionellt och originellt. En populär prydnad är Julbocken, en julbock gjord av halm. Dessa fantasifulla getter, med sina långa horn och röda band, kan ses utställda i hem och butiker under hela helgsäsongen.

  5. En Fest Passande för en Julkung

  Julbordet, den traditionella julaftonsmiddagen, är en smörgåsbord av episka proportioner. Förvänta dig en uppsjö av rätter, både varma och kalla, inklusive olika typer av sill, inlagt kött, korvar, ostar, inlagda grönsaker och läckra efterrätter som risgrynsgr öt med en klick plommonmarmelad.

  Julbord Sverige

  6. En Skål Till Säsongen med Glögg

  Ingen svensk jul är komplett utan en ångande kopp glögg. Denna glögg är kryddad med kryddor som kanel, kryddnejlikor och kardemumma, vilket skapar en varm och inbjudande doft som fyller svenska hem under helgerna. Glöggen njuts ofta med pepparkakor eller mandlar, vilket ger en touch av sötma till den kryddade drycken.

  Svensk glögg

  7. Upplysande Gator

  Svenska städer förvandlas till vinterunderverk under julen. Gatorna pryds med glittrande ljus, vilket skapar en magisk atmosfär. Många städer ordnar också traditionella svenska julmarknader, där du kan hitta unika presenter, läckra godsaker och handgjorda dekorationer.

  8. En Andra Jul för Naturälskare

  Den 13 januari firar svenskarna Tjugondag Knut (Tjugonde Dag Knut). Detta markerar den officiella slutet på julperioden. Traditionellt tas dekorationer ned, och ett kvarvarande julgran placeras utomhus för fåglar att njuta av.

  Slutet på julen i Sverige

  9. En Jultradition med en Melodi

  Svenskar älskar sina julsånger, kända som julsånger. Dessa sånger fångar säsongens anda, med en mix av traditionella melodier och mer samtida låtar. Många familjer samlas runt pianot eller sjunger med i julsånger på radion, vilket skapar en varm och nostalgisk atmosfär.

  10. Upplev Julmagin Själv

  En traditionell svensk jul är en verkligt oförglömlig upplevelse. Tänk dig mysiga kvällar vid brasan, njuta av en läcker Julbord, och utforska charmiga julmarknader. För att verkligen fördjupa dig i magin med svensk jul, överväg att utforska landet med husbil.

  Jul i Sverige fakta

  En julberättelse

  Att hyra en husbil från ett pålitligt företag som Campervan Sweden erbjuder frihet och flexibilitet att upptäcka Sveriges festliga stämning i din egen takt. Tänk dig att utforska charmiga städer smyckade med glittrande ljus, besöka lokala julmarknader för unika presenter och hitta mysiga campingplatser inbäddade i vinterlandskapet.

  En husbilsäventyr låter dig uppleva värmen och glädjen i svensk jul på nära håll, skapar minnen som varar livet ut. Så packa dina vinterkläder, omfamna den festliga stämningen och gör dig redo att upptäcka magin med julen i Sverige!  Ge dig av på ett äventyr!

  Oslagbara priser. Utmärkt kundservice.

  BOKA NU
  Moose
  Campervan Sweden Logo BOOKA