Bästa kaféerna i Stockholm: En kaffeälskares guide till den svenska huvudstaden

bästa kaféerna i Stockholm

blog authorBy Johanna Hansen shield verification Verified Expert

  Stockholm, Sveriges livliga huvudstad, är känd för sin dynamiska kaffekultur, där den traditionella fikan smälter samman med modern, konstnärlig kaffehantverk.

  Denna guide erbjuder en djupdykning i de bästa kaféerna i Stockholm, var och en presenterar en unik aspekt av stadens rika kafékultur, från mysiga, historiska platser till toppmoderna, specialkafferörelser.

  Top 12 Stockholmskaféer du inte får missa

  Från aromatiska bryggningar till läckra bakverk kan du fördjupa dig i värmen av en svensk kopp kaffe.

  1. Vete-Katten

  Grundat år 1928 är Vete-Katten en institution i Stockholm som erbjuder en autentisk fika-upplevelse i en atmosfär fylld av historia. Känt för sina klassiska svenska bakverk och elegant gamla världens charm, tar detta kafé dig tillbaka i tiden.

  Ett besök här kostar cirka 50-100 kronor och ger en upplevelse som är värd varenda öre med sin kombination av kvalitet, stämning och tradition.

  • Beläget på Kungsgatan 55.

  Ett inlägg delat av Konditori Vete-Katten (@vetekatten)

  2. Drop Coffee 

  En ledande aktör inom den specialkaffescenen i Stockholm, fokuserar Drop Coffee på hållbara, högkvalitativa och skickligt rostade kaffebönor. Deras kafé fungerar som en minimalistisk, samtida plats där kaffet är stjärnan. Med priser som varierar från 30-60 kronor kan besökare njuta av ett urval av kaffe med enskilt ursprung och lära sig om kaffets resa från böna till kopp.

  • Wollmar Yxkullsgatan 10

  3. Fabrique Stenugnsbageri

  Fabrique är berömt för sitt konstnärliga tillvägagångssätt inom bakning och specialiserar sig på surdegsbröd och bakverk. Med flera platser över hela Stockholm erbjuder de en rustik, varm atmosfär perfekt för att njuta av hjärtliga, nyligen bakade godsaker. Priserna här ligger i genomsnitt mellan 25-50 kronor, vilket gör det till en utmärkt plats för en avslappnad men högkvalitativ fika.

  • Rosenlundsgatan 28 A, 118 53

  4. Johan & Nyström

  I frontlinjen av tredje vågens kaffemöte är Johan & Nyströms café en fristad för kaffefantaster. Caféet stoltserar med en industriell-chic vibb och serverar ett urval av de finaste handgjorda kaffena. Med ett genomsnittligt prisintervall på 30-65 kronor är det en destination för dem som vill utforska specialkaffets nyanser.

  • Swedenborgsgatan 7

  5. Fika Kaffebar Stockholm

  Fika Stockholm fångar essensen av den svenska fikatraditionen. Detta café är älskat för sin mysiga stämning och utbud av traditionella svenska bakverk, och erbjuder en genuin fika-upplevelse för cirka 25-50 kronor.

  • Hornsgatan 78

  6. Söderberg & Sara Bageri och Konditori

  Genom att blanda svenska och brittiska bakningstraditioner erbjuder Söderberg & Sara en unik caféupplevelse. Känt för sin inbjudande atmosfär och eklektisk mix av bakverk, kan besökare förvänta sig att spendera cirka 30-60 kronor för en härlig fikapaus här.

  • Swedenborgsgatan 3

  7. Rosendals Trädgård

  Rosendals Trädgård är mer än bara ett café; det är en trädgårdsoas. Känt för sitt ekologiska kaffe och hemgjorda bakverk erbjuder detta café en fridfull flykt i naturen. Priserna ligger på cirka 30-65 kronor och återspeglar kvaliteten och omgivningen.

  • Rosendalsterrassen 12

  8. Kaffeverket 

  Kaffeverket erbjuder en modern plats känd för sin stilfulla inredning och premiumkaffe. Detta café passar perfekt för dem som uppskattar modern design och en livlig atmosfär. Det genomsnittliga priset här ligger mellan 30-65 kronor.

  • Snickarbacken 7
  View this post on Instagram

  A post shared by Kaffeverket (@kaffeverket)

  9. Il Caffè

  Il Caffè, beläget på en avslappnad plats, är populärt bland lokalbefolkningen för sin kvalitet espresso och avslappnade atmosfär. Med sina rimliga priser (25-50 kronor) och vänliga atmosfär är det en bra plats att uppleva Stockholms lokala kaffekultur.

  • Södermannagatan 23
  View this post on Instagram

  A post shared by il caffè (@ilcaffelovesyou)

  10. Chokladkoppen

  Gömt på det historiska Stortorget-torget är Chokladkoppen känd för sin rika varma choklad och charmiga, mysiga inredning. Detta café erbjuder en pittoresk miljö för en kaffe- eller varm chokladpaus, med priser som varierar mellan 30-65 kronor.

  • Stortorget 18

  11. Café Pascal

  Trendigt och livligt, Café Pascal är känt för sitt specialkaffe och färska, lokalt producerade mat. Den här platsen lockar en trendig publik och är perfekt för dem som letar efter en livlig fika-upplevelse, med priser runt 30-65 kronor.

  • Norrtullsgatan 4

  12. Mellqvist Kaffebar

  Ett stadigt inslag i Stockholms kaffescen är Mellqvist Kaffebar känt för sin klassiska svenska fika och välkomnande atmosfär. Här kan besökare njuta av en avslappnad kaffepaus i en typisk Stockholmsmiljö för 25-50 kronor.

  • Rörstrandsgatan 4

  Dyk in i Stockholms Mångfacetterade Kaffelandskap

  • Fika-klassiker: Stockholms fikatradition är bäst att uppleva på caféer som Vete-Katten och Chokladkoppen, där den tidstypiska seden att njuta av kaffe och bakverk i en avslappnad miljö förfinas till en konstform.
  • Specialkaffets hetaste ställen: För dem som är intresserade av att utforska de moderna kaffebryggningarnas nyanser är caféer som Drop Coffee och Johan & Nyström ett måste. Dessa platser visar det bästa av tredje vågens kaffe, med ett utbud av bryggmetoder och bönsorter.
  • Tematiserade upplevelser: Stockholms caféscen har också ett utbud av tematiserade upplevelser. Från den litterärt inspirerade atmosfären på Kaffeverket till den naturliga lugnheten på Rosendals Trädgård erbjuder dessa caféer unika atmosfärer för att njuta av ditt kaffe.
  • Gömda pärlor: För en smak av det lokala livet är caféer som Mellqvist Kaffebar och Il Caffè perfekta. Dessa mindre turistiga platser erbjuder en autentisk Stockholms fika-upplevelse, där fokus ligger på kvalitetskaffe och genuina möten.

  Bortom Latte: Dyk Djupare in i Stockholms Kaffekultur

  Fika är mer än bara en kaffepaus; det är en älskad kulturell ritual i Sverige. Det innebär att man tar en paus från dagens aktiviteter för att njuta av en kopp kaffe, ofta tillsammans med bakverk, i sällskap av vänner eller kollegor. Denna tradition återspeglar svenska värden som balans, gemenskap och uppskattning för livets enklare nöjen.

  Om du vill dyka djupare in i denna kaffekultur inbjuder vi dig vänligen att läsa vår artikel om Svensk Fikakultur och lära dig allt om den!

  Smaka på Stillhet

  Att utforska de bästa caféerna i Stockholm är en resa genom ett rikt och varierat kaffelandskap, där varje café erbjuder sin unika tolkning av den älskade svenska traditionen fika.

  Oavsett om du är en kaffeentusiast, en avslappnad cafébesökare eller någon som vill fördjupa sig i den lokala kulturen erbjuder Stockholms caféer en mängd olika upplevelser som passar varje smak.

  För dem som planerar att utforska de charmiga gatorna och den livliga caféscenen i Stockholm erbjuder Campervan Sweden ett bekvämt och bekvämt sätt att resa. Förhöj ditt besök i Stockholm med insikter om stadens kaffekultur och upptäck mer med Stockholm City Guide.

  FAQ-avsnitt:

  Vad gör Stockholms cafékultur unik?

  Stockholms cafékultur utmärks av sin blandning av traditionella fikaseder och en livlig tredje vågens kaffescen som erbjuder både klassiska och moderna kaffeupplevelser i olika miljöer.

  Kan jag hitta vegan- eller glutenfria alternativ i Stockholms caféer?

  Ja, många caféer i Stockholm riktar sig till olika kostpreferenser och erbjuder vegan, glutenfria och ekologiska alternativ utöver sin vanliga meny.

  Finns det några caféer i Stockholm som erbjuder mer än bara kaffe?

  Absolut, flera caféer i Stockholm fungerar också som kulturella centra och erbjuder konstutställningar, livemusik och litterära evenemang, vilket ger en extra dimension till din fikapaus.  Ge dig av på ett äventyr!

  Oslagbara priser. Utmärkt kundservice.

  BOKA NU
  Moose
  Campervan Sweden Logo BOOKA