Upptäck Sveriges nationalparker: En resenärsguide

Nationalparkerna i Sverige

blog authorBy Johanna Hansen shield verification Verified Expert

  Sveriges nationalparker är ett bevis på landets engagemang för att bevara sin unika och mångsidiga naturskönhet. Från de arktiska underverken i norr till de frodiga skogarna i söder erbjuder dessa parker en myriad av landskap och upplevelser. Låt oss ge oss ut på en resa genom några av Sveriges mest hisnande nationalparker.

  Abisko nationalpark

  Abisko nationalpark, etablerad 1909 i Norrbottens län, sträcker sig över 7 700 hektar. Den har dalar omgivna av bergskedjor och Skandinaviens största alpinsjö, Torneträsk. Parkens unika läge gör den till en idealisk plats för att se norrsken, vilket erbjuder besökare en blandning av majestätiska landskap och himmelska underverk.

  Abisko nationalpark

  Åsnens nationalpark

  Åsnens nationalpark, belägen i Kronobergs län och etablerad 2018, täcker 1 873 hektar. Denna sjörik skärgård är smyckad med urskogar och rik på både akvatisk och terrestrisk flora och fauna. Parkens omfattande sjöområde erbjuder en fridfull livsmiljö för mångsidig fauna och lockar naturälskare.

  Björnlandets nationalpark

  Björnlandets nationalpark i Västerbottens län, etablerad 1991, omfattar 1 100 hektar. Känd för sina stora urskogar och bergig terräng med branta raviner och klippor, är parken en fristad för vilda djur, inklusive älg, björnar, vargar och lodjur, och erbjuder en verklig vildmarksupplevelse.

  Blå Jungfruns nationalpark

  Blå Jungfruns nationalpark, belägen på en ö i Östersjön, täcker 198 hektar och etablerades 1926. Parken kännetecknas av sina sprickor, hålor i norr och tät skog i söder. Dess mystiska och karga landskap har inspirerat många legender och folktraditioner.

  Blå Jungfruns nationalpark

  Dalby Söderskog nationalpark

  Dalby Söderskog nationalpark, belägen i Skåne län och etablerad 1918, täcker 36 hektar. Parken utmärker sig genom sin lövskog och en betydande jordvall. Den representerar ett mikrokosmos av Sveriges olika ekosystem med en blandning av skogar, ängar och våtmarker.

  Djurö nationalpark

  Djurö nationalpark i Västra Götalands län, etablerad 1991, täcker 2 400 hektar. Parken består av en skärgård med cirka 30 öar i Vänern. Dess klippiga stränder och tät skog erbjuder pittoreska vandringsleder och en fridfull flykt i naturen.

  Färnebofjärden nationalpark

  Färnebofjärden nationalpark, som sträcker sig över Dalarna, Gävleborg, Uppsala och Västmanlands län, etablerades 1998 och täcker 10 100 hektar. Parken har Dalälven, över 200 öar och holmar samt en mångfald av landskap med skogar, kärr och ängar, vilket skapar en fridfull och biodivers miljö.

  Fulufjällets nationalpark

  Fulufjällets nationalpark i Dalarnas län, etablerad 2002, omfattar 38 500 hektar. Parken är känd för sina karga bergshöjder och unika hedmarker. Här finns Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall, och ett blandat landskap med bergig terräng och frodiga dalar.

  Fulufjällets nationalpark

  Garphyttans nationalpark

  Garphyttans nationalpark, nära Örebro län och etablerad 1909, täcker 111 hektar. Parkens landskap, format av mänsklig jordbruk och skogsbruk, inkluderar ängar och lövskogar. Den står som ett vittnesbörd om Sveriges natur- och kulturhistoria.

  Gotska Sandöns nationalpark

  Gotska Sandöns nationalpark, belägen i Gotlands län och etablerad 1909, täcker 4 490 hektar. Parken, en ö av sand, domineras av stränder, sanddyner och tallskogar. Detta unika ekosystem stöder olika djurliv och gör det till ett måste för naturälskare att besöka.

  Hamra nationalpark

  Hamra nationalpark, belägen i Gävleborgs län och etablerad 1909, täcker 28 hektar. Den kännetecknas av två låga moränhögar täckta av urskog och stora stenblock. Parkens mångfaldiga livsmiljöer, inklusive skogar, kärr och ängar, gör den till ett unikt ekologiskt område i centrala Sverige.

  Haparanda Skärgårds nationalpark

  Haparanda Skärgårds nationalpark, belägen i Norrbottens län och etablerad 1995, täcker 6 000 hektar. Denna park, som återfinns i den norra delen av Bottenhavet, består av låga öar med breda sandstränder och erbjuder en mångfald av öar, vikar och skär.

  Haparanda Skärgårds nationalpark

  Kosterhavets nationalpark

  Kosterhavets nationalpark, etablerad 2009 i Västra Götalands län, är Sveriges första nationella marina park och täcker 38 878 hektar. Den inkluderar havet och stränderna runt Kosteröarna och erbjuder olika korallrev, tångskogar och mångfaldiga fiskarter, exklusive öarna själva.

  Muddus nationalpark

  Muddus nationalpark i Norrbottens län, etablerad 1942, täcker 49 340 hektar. Parken är berömd för sina djupa raviner och urskogar. Här finns Sveriges äldsta tall och en av de största våtmarkerna i Sverige, vilket erbjuder en unik naturoplevelse.

  Norra Kvills nationalpark

  Norra Kvills nationalpark, belägen i Kalmar län och etablerad 1927, täcker 114 hektar. Denna gamla skog är känd för sina höga tallar, vissa över 350 år gamla. Parken inkluderar tre sjöar: Stora Idegölen, Lilla Idegölen och Dalskärret, omgivna av olika skogstyper.

  Padjelanta nationalpark

  Padjelanta nationalpark, Sveriges största, ligger i Norrbottens län och täcker 198 400 hektar. Etablerad 1962, gränsar den till Norge och har en platt, öppen landskap som omger två sjöar, Vastenjávrre och Virihávrre. Parken är hemvist för olika djurliv, inklusive renar, älgar och björnar.

  Padjelanta nationalpark

  Pieljekaise nationalpark

  Pieljekaise nationalpark, belägen i Norrbottens län och etablerad 1909, täcker 15 340 hektar. Parken består av björkskogar, bergig terräng och flera sjöar. Uppkallad efter Pieljekaisefjället, ett framträdande landmärke, erbjuder den varierande landskap och ligger nära staden Luleå.

  Sveriges nationalparker är en mosaik av naturliga underverk, var och en erbjuder en unik inblick i landets rika ekologiska mångfald.

  Oavsett om du är en ivrig vandrare, en naturälskare eller helt enkelt en älskare av naturen, lovar dessa parker oförglömliga upplevelser. Och vad är bättre än att utforska dem i bekvämligheten av en husbil? Besök Campervan Sweden för att hyra en husbil och ge dig ut på din svenska nationalparksäventyr idag.  Ge dig av på ett äventyr!

  Oslagbara priser. Utmärkt kundservice.

  BOKA NU
  Moose
  Campervan Sweden Logo BOOKA