Utforska Sveriges dagsljus: En resenärsguide

Sommartid i Sverige

blog authorBy Johanna Hansen shield verification Verified Expert

  I Sverige varierar dagsljuset kraftigt, särskilt i norr där juni präglas av kontinuerligt dagsljus och januari av konstant mörker. Till exempel är det i Stockholm dagsljus från 08:47 på morgonen till 14:55 på eftermiddagen i januari, medan solen i juli är uppe från 03:40 på morgonen till 22:00 på kvällen, vilket visar landets extrema säsongsvariationer i dagsljus.

  Tidszon och Variationer i Dagsljus

  Sverige använder Central European Time (CET), och dess geografiska läge långt norrut resulterar i långa sommardagar och korta vinterdagar. Mitt i sommaren, runt juni, kan städer som Stockholm njuta av upp till ungefär 18 timmar dagsljus. 

  Å andra sidan innebär december långa nätter, med nästan 18 timmar mörker i Stockholm.

  Dagsljustimmar i Sverige

  Sommartid

  Sverige använder Central European Time (CET; UTC+01:00). Man inför sommartid från sista söndagen i mars kl. 02:00 CET till sista söndagen i oktober kl. 03:00 CEST, och klockorna justeras därefter.

  Den här förändringen märks särskilt i skymningarna, där solen går ner i en mer sluttande vinkel och skapar fantastiskt långa solnedgångar. 2024, kom ihåg att justera dina klockor för att dra nytta av de förlängda dagarna.

  När ska du justera klockan 2024 i Sverige?

  Starten på Sommartid

  Klockorna ställs framåt med en timme tidigt på morgonen den sista söndagen i mars. 2024 är detta den 31 mars. Vanligtvis sker förändringen kl. 02:00 lokal standardtid, vilket blir kl. 03:00 lokal sommartid.

  Slutet på Sommartid

  Klockorna ställs tillbaka med en timme den sista söndagen i oktober. 2024 inträffar detta den 27 oktober. Förändringen sker kl. 03:00 lokal sommartid, som då återgår till kl. 02:00 lokal standardtid.

  Att justera klockan 2024 i Sverige

  Slutsats

  Sveriges dagsljustimmar erbjuder en unik och varierad upplevelse för resenärer. Från de långa sommardagarna till de mysiga vinternätterna finns det något magiskt med hur landet badar i olika nyanser av ljus under året. 

  För en fördjupad upplevelse av Sveriges unika dagsljus, överväg att hyra en husbil från Campervan Sweden. Det är det perfekta sättet att utforska landets varierande landskap och bevittna de extraordinära skiftena i dagsljuset, från midnattssolen till den mysiga vintermörkret.  Ge dig av på ett äventyr!

  Oslagbara priser. Utmärkt kundservice.

  BOKA NU
  Moose
  Campervan Sweden Logo BOOKA